Lisätietoa:

Kolari
Ylläs

Kolari

Kolarin kunta sijaitsee Länsi-Lapissa napapiirin pohjoispuolella. Se on oivallinen matkailukohde, josta löytyy Ylläksen luontomatkailukeskus, Euroopan suurin suoalue Teuravuoma, josta pääsee pitkospuita pitkin Teurajärven ja Kurtakon kyliin, Tornion-Muonionjoki sekä runsaslohinen Suomen ja Ruotsin rajajoki Väylä.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Ylläksen kautta pääsee Suomen suosituimpaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon, jossa sijaitsee luontokeskus Kellokas. Kunnan upeisiin järvikyliin on mahdollista tutustua autolla tai 410 kilometrin pituista kelkkareitistöä pitkin. Sieppijärveltä löydät kotiseutumuseon ja Pasmajärveltä kunnan suurimman järven. Tanssin ystävät voivat suunnata Vaattojärven Rantapaviljonkiin. Venejärven kylässä on perinteinen porotila.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Kolarin tärkein elinkeino on matkailu. Pajalan ja Kolarin kunnan alueilla on historian jäänteenä jonkin verran rautamalmiesiintymiä, joista vastaa tällä hetkellä kanadalainen kaivosyhtiö Northland Resources Inc. Alueen yrittäjiä tukevat Lapin työ- ja elinkeinotoimisto, Pro Agria Lappi, Kyläkulttuuria tuntureiden maassa ry, Tunturi-Lapin kehitys ry, Lapin ELY-keskus, Pohjoiskalotin rajaneuvonta ja Lapin yrittäjät. Koulutusta on tarjolla kansalaisopistossa.

Ylläs

Ylläs on varsin eloisa matkailukeskus. Runsaat aktiviteetit, monipuoliset palvelut, tapahtumat ja ohjelmat tuovat lomaan verrattomia elämyksiä. Ylläksellä on kaksi aitoa lappilaista kylää. Äkäslompolossa ja Ylläsjärvellä on yhteensä noin 850 asukasta.

Tekemistä ja palveluita Ylläksellä

Ylläksellä löytyy tekemistä jokaiselle vuodenajalle. Voidaan sanoa, että Lapissa niitä on peräti kahdeksan. Ylläksen virallisten matkailusivujen mukaan näihin kuuluvat sydäntalvi, hankikanto, kevät, yötön yö, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja kaamos.Ylläksen taivaalla voi nähdä revontulia elokuusta huhtikuuhun. Tunturi-Lapin moni-ilmeisessä luonnossa eivät käyntikohteet lopu kesken. Esimerkkinä voidaan mainita Ylläksen alueen seitsemän tunturia. Luosun kylän eteläpuolella sijaitsee Niesakero. Sen lähistöltä on löytynyt kaksi kelomäntyä, joihin on veistetty kolme ihmishahmoa 1800-luvun alussa. Kiuaskero sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi, ja siellä voi vaikkapa suunnistaa. Kero on osa maamme kulttuuriperintöä, sillä tähtitieteilijä F. G. W. Struve suoritti siellä 1800-luvun alkupuolella kokeitaan. Se on yksi UNESCOn maailmanperintöluetteloon hyväksytyn Struven ketjun mittauspisteistä.

Muita näkemisen arvoisia kohteita ovat muun muassa Kuertunturi, Yllästunturi, Keskinen laki, Kellostapuli, Kukastunturi, Kesänkitunturi, Lainiotunturi, Pyhätunturi, Äkäskero ja Linkukero. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto hurmaa vierailijat mahtavilla maisemillaan. Siellä voi esimerkiksi patikoida ja harrastaa sauvakävelyä lukuisilla luontopoluilla.

Vuosittain alueella vierailee puoli miljoonaa ihmistä. Aivan Ylläksen matkailukeskuksen vierestä avautuva puisto on Suomen kolmanneksi suurin. Suurin osa Ylläksen alueen laduista sekä kesäreiteistä kulkee kansallispuiston jylhissä maisemissa. Reittejä löytyy niin vasta-alkajille, perheille kuin kokeneemmillekin vaeltajille.

Ylläksellä on useita eritasoisia pyöräilyreittejä, ja mahdollisuuksia on niin alamäkipyöräilyyn, maantiepyöräilyyn kuin maastopyöräilyynkiin. Talvipyöräilyreittejä on noin 50 kilometriä. Laskettelijoille on 63 rinnettä, joista eritasoiset harrastajat ja ammattilaiset vauvasta vaariin löytävät varmasti omansa. Luontokeskus Kellokas palvelee asiakkaita ympäri vuoden Äkäslompolossa. Keskuksen kuuluisa tunnuslause Ylläs on ykkönen viittaa käyttäjätutkimukseen, jonka mukaan Ylläksen rinteet ja laadut ovat Suomen parhaimpia. Keskuksen huipulle pääsee kätevästi gondolihissillä niin kesällä kuin talvellakin. 330 kilometrin pituinen latuverkosto on maamme laajin, ja koirankin voi ottaa mukaan hiihtoretkelle. Latuverkoston varrelta löytyy myös erinomaisia latukahviloita.

Ylläksellä voi harrastaa lisäksi kaikkea muutakin. Lumikenkäilijöille on 50 kilometriä merkittyjä reittejä. Opastetulla lumikenkäkierroksella kerrotaan Ylläksen tunturiluonnosta ja kylistä. Lajia voi kokeilla myös itsenäisesti, ja useista välinevuokraamoista saa lumikenkiä.

Moottorikelkkareittejä on yhteensä 410 kilometriä. Niistä 300 kilometriä on hoidettuja. Tarjolla on monenlaisia kelkkasafareita lähelle ja kauas.

Melontaa voi harrastaa intiaanikanooteilla, kymmenen hengen jättikanooteilla tai kajakeilla. 2,5 kilometrin mittainen, 18-väyläinen frisbeegolfrata kuuluu myös keskuksen palveluihin.

Intohimoiset metsästäjät, kalastajat ja pilkkijät viihtyvät hekin erinomaisesti Ylläksellä. Unohtaa ei sovi myöskään vertaansa vailla olevia ratsastusmahdollisuuksia. Jos haluaa kokea jotakin hivenen eksoottisempaa, kannattaa kokeilla koiravaljakkosafareita ja poroajeluja porotilavierailuineen. Keskuksen vakiovarustukseen kuuluu ilman muuta sauna, ja avantouimaritkin ovat Ylläksellä kuin kotonaan.

Sisäaktiviteettaja on myös tarjolla: keilaaminen onnistuu revontulivalaistulla GR8 Pöllö –radalla, ja kuntosaleja on kaksi. Hyvinvointipalveluissa löytyy: klassista hierontaa, kalevalaista jäsenkorjausta, kuivakuppausta, osteopatiaa, urheiluhierontaa ja paljon muuta. Lukuisia tapahtumia on tarjolla ympäri vuoden. Musiikki-, kulttuuri- ja urheilutapahtumissa, taidenäyttelyissä ja erilaisissa perhetapahtumissa riittää runsaasti valinnanvaraa. Tutustu Ylläksen tapahtumiin täällä.