Suomessa on yksi järvi jokaista 26:ta asukasta kohti. Useimmat niistä sijaitsevat tiiviisti Järvi-Suomeksi kutsutulla alueella, joka ulottuu pohjoisesta Kuopion yläpuolelta Lahteen etelään ja lännestä Tampereelta Punkaharjulle ja Venäjän rajalle itään.

 

Pohjoismaisen kovan talven aikana nämä melko matalat järvet jäätyvät kauttaaltaan ja yhdistyvät ympäröivään lumipeitteiseen maahan. Kesä- ja elokuun välisenä aikana järvet muuttuvat kimmeltäviksi vesiväyliksi, joita ympäröi saaret ja reunustaa jalomänty-, kuusi- ja rauduskoivumetsät.

 

Ennen kuin tiet rakennettiin, höyrylaivat ja pitkät alukset olivat pääasiallinen kuljetuskeino tässä osassa maata, ja keinotekoiset kanavat ja sulut yhdistävät monet järvistä luoden näin erinomaisen purjehduskelpoisten vesiväylien verkoston.

 

Ei ole mikään ihme, että Suomen-matkailun kohokohta on järviristeily. Alueen näkeminen yhdellä pisimmistä sisämaan lauttamatkoista merkitsee paljolti laivassa istumista, mutta kesäpäivät ovat pitkiä, ja voit jäädä pois kyydistä matkan varrella ja maistella Järvi-Suomen mitä kiinnostavimpien ja seesteisimpien rantakaupunkien charmia.