Suomessa on eniten vesistöjä maailmassa, ja siksipä maassa onkin monipuoliset mahdollisuudet saada saaliiksi erilaisia kalalajeja. Peräti 10 % maamme pinta-alasta koostuu vesistöistä. Täällä on 187 888 järveä, Järvi-Suomi, joka on Euroopan laajin yhtäjaksoinen järvialue, 1 100 kilometriä Itämeren rantaviivaa saaristoineen sekä 647 jokea, jotka kattavat 25 000 kilometrin alueen.

 

Kalastusta luonnon helmassa

 

Sen lisäksi, että Suomen vesistöt ovat runsaskalaisia, ne ovat myös turmeltumattomia, ja täynnä kauniita, henkeä salpaavia maisemia. Toisin kuin ruuhkaisissa kalastuspaikoissa ympäri maailmaa, Suomessa on tarjolla tilaa ja hiljaisuutta. Täällä voit kalastaa kaikessa rauhassa luonnon helmassa.

 

Yleisimpiin saaliskaloihin kuuluvat hauki, ahven ja kuha. Haukea ja ahventa esiintyy lähes kaikissa vesistöissä. Yli metrin pituinen hauki ei ole Suomessa lainkaan harvinainen. Parhaat kuha-apajat ovat Etelä- ja Keski-Suomen järvissä sekä etelärannikolla.

 

Pohjois-Suomessa on loistavat paikat saalistaa harjusta ja lohta. Parhaimmilla apajilla Käsivarren Lapissa harjukset voivat olla yli kaksikiloisia. Erinomaisimmat paikat saada saaliiksi lohia ovat Tenojoki, joka on Euroopan runsaslohisin joki, sekä Tornionjoki. Suomessa on myös miltei loputtomat mahdollisuudet kalastaa erilaisia särkikaloja ja monia muita lajeja.

 

Suomen loistavat vesistöt tarjoavat yhtäläiset mahdollisuudet virvelöinnistä, perhokalastuksesta ja uistelusta innostuneille. Vesistöt pysyvät sulina huhtikuun lopusta marraskuun loppuun tai joulukuun alkuun. Talvisin vesistöt ovat jäässä ja kalastajat siirtyvät pilkkimiseen.

 

Tunne itsesi vapaaksi Suomessa

 

Hyvien yhteyksien ja kohtuuhintaisten kalastuslupien ansiosta kaupungin laitamilla on yhtä helppoa mennä kalastamaan kuin järviseudulla. Vesistöjen lähistöllä sijaitsevat korkealaatuiset mökit ja muut majoitusmahdollisuudet tarjoavat erinomaiset puitteet aktiiviselle ja itsenäiselle kalastuslomalle. Paras tapa saada tietoa kalastusalueista on kääntyä kalastusoppaiden puoleen, joilla on laaja, koko maan kattava verkosto. Heiltä saa paikallistietoutta sekä varusteita, joiden avulla on helppoa liikkua vesireiteillä.

 

Vesistöjen runsauden ansiosta kalastus on aina kuulunut olennaisena osana suomalaiseen elämäntapaan, ja sillä on pitkät perinteet. Suomalaiset uistinvalmistajat ovat maailmankuuluja. Niistä tunnetuin on Rapala.