Savonlinnan malmi, joka kuului Sääminkiin, sai kaupunkioikeudet vuonna 1639 Pietari Brahen aloitteesta. Hän antoi kaupunkioikeudet ja perusti Savonlinnan kaupungin.

Savonlinnassa järjestetään vuosittain useita merkittäviä tapahtumia, kuten Savonlinnan oopperajuhlat Olavinlinnassa ja Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvafestivaalit. Savonlinnan kaupungin syntymäpäivää, Pyhän Olavin päivää, vietetään 29.7. monipuolisen ohjelman merkeissä. Musiikkifestivaali PuruvesiPop järjestetään elokuussa ja Savonranta-päivää vietetään heinä-elokuun vaihteessa.

Kaupungissa on mahdollista osallistua moniin harrastusryhmien urheilutapahtumiin. Näitä ovat mm. Linna-Volley, Old Timers Basketball, Norsupallon MM-kisat ja Woutien jääkiekkoturnaus. Kiertoajeluja järjestetään M/s Ievan risteilyillä.

Vierailun arvoinen paikka on myös Oravin kanavakylä, jonne pääsee kesäisin s/s Puijolla.  Monipuolinen Vesi- ja puuhapuisto Kesämaa tarjoaa iloa ja nautintoa erityisesti lapsiperheille.

Riihisaaren näyttelykeskuksessa toimii Savonlinnan maakuntamuseo, ja siellä on myös Metsähallituksen Saimaan luontonäyttely ja retkeilyinfo. Museo tarjoaa lukuisia vaihtuvia kulttuurihistoriallisia näyttelyjä sekä taidenäyttelyjä. Punkaharjulla sijaitseva  Metsämuseo Lusto on erityisesti metsäkulttuuriin erikoistunut museo ja tiedekeskus. Lustossa on tarjolla lukuisia näyttelyjä, kokoelmia, tapahtumia, työnäytöksiä ja teemapäiviä.

Savonlinnan teatterin ohjelmisto on monipuolista, ja teatteri houkuttelee noin 20 000 katsojaa vuosittain. Savonlinnan Orkesterin muodostavat Savonlinna-kvartetin sekä Savonlinnan Soitannollisen Seuran soittajat.

Savonlinnassa toimii taideyhdistys Ars Nova, joka on perustettu vuonna 1967. Galleriatoiminta alkoi vuonna 2014. Taidekartano Johanna Oras on viehättävä kartano, jossa esitellään Johanna Oraksen teoksia. Nukke- ja lelumuseo Suruttomassa on näytillä kuvaamataidonopettaja Käpy Taruksen keräämä noin 3000 nuken ja lelun kokoelma. Savonlinnasali toimii monien konserttien pitopaikkana.                    

Savonlinnan elinkeinoelämä

Savonlinnassa on kaikkiaan 1600 yritystä. Puutoimiala on alueella merkittävässä asemassa. Matkailu on toinen huomattava toimiala jo senkin vuoksi, että Pietari on lähellä. Savonlinnan muita suuria elinkeinoja ovat metalliteknologia, ICT, teollisuuselektroniikka ja sähkötekniikka sekä uudistuva metsäteollisuus. Savonlinnan Yrityspalvelut Oy SYKE palvelee Savonlinnan seudun aloittavia, toimivia sekä kasvu- ja kehittämishakuisia yrityksiä yritystoiminnan eri vaiheissa. Savonlinnan teknologiapuisto NOHEVA on erikoistunut etenkin metsäteollisuuteen, ympäristöteknologiaan ja cleantech –alaan. Yhtiö tekee yhteistyötä muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Pietarin State Polytechnical Universityn kanssa.

Lisätietoja
Savonlinnan kaupunki
Visit Savonlinna
Savonlinnanyt

Savonlinnan matkailua edistää:

Active Savonlinna – #Elä täysillä 365 päivää vuodessa