Rovaniemi on joulupukin virallinen kotikaupunki, joka sijaitsee napapiirillä  Lapin maakunnassa. Kaupunki toimii alueen maakuntakeskuksena. Asukasluvulla mitattuna kaupunki on Suomen 15. suurin ja pinta-alaltaan Euroopan suurin.

Rovaniemen historiaan mahtuu monia vaiheita. Saksalaiset polttivat alueen sodan loppuessa vuonna 1944. Kaupunki  jälleenrakennettiin Alvar Aallon suunnittelemana  vuonna 1947. Työ kesti  lähes kahdeksan vuotta.

Matkailu on ollut viime vuosina Lapin keskeinen kasvuala. Rovaniemellä sijaitsevat Joulupukin Pajakylä ja suosittu hiihtokeskus Ounasvaara.

Tunnettuja tapahtumia on Rovaniemellä useita. Folklorefestivaali Jutajaisten toimintoihin kuuluvat mm. Valtakunnallinen harmonikkaleiri, lavatanssikoulu sekä kokeileva lasten ja nuorten taideleiri Juppa jaa. Kesäisin voi nauttia Konttisen kesäteatterin ja Lentävän poron Kesäteatterin tarjonnasta. Kaupungissa on järjestetty myös useita rock-festivaaleja eri nimillä. Vuonna 2016 järjestettiin Kaupunkifestivaali RolloPOP.  Rovaniemellä toimii myös Lapin kamariorkesteri, Lapin ylioppilasteatteri, Lapin musiikkiopisto, Lapin balettiopisto, teatteri Lentävä poro sekä kansanmusiikkiyhtyeet Rimpparemmi ja Siepakat.

Rovaniemen alueella on tarjolla lukuisia aktiviteettimahdollisuuksia.

Rovaniemen kulttuurinähtävyydet

Oivallisia käyntikohteita ovat muun muassa Arktikum, Rovaniemen kotiseutumuseo, Lapin maakuntamuseo, Lapin metsämuseo, Tiedekeskus Pilke, Kulttuuritalo Korundi, jossa toimii muun muassa Rovaniemen taidemuseo, Ranuan eläinpuisto sekä Santapark.

Arktikum on museo, tiedekeskus, arkkitehtoninen nähtävyys sekä mieleenpainuva kulttuurikohde. Talossa toimii Lapin maakuntamuseo, ja näyttelyitä järjestää myös Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedekeskus. Talossa on myös Arktisen keskuksen kirjasto.

Arktikumissa toimiva Lapin maakuntamuseo on alueen keskusmuseo. Sillä on muun muassa omaa tutkimustoimintaa, asiantuntijapalveluita asiakkaille sekä kulttuurikasvatusta. Myös yleisöluentoja ja työpajoja on tarjolla.

Rovaniemen kotiseutumuseo  koostuu  lähes 20 rakennuksesta ja runsaasta  esineistöstä,  joka edustaa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun talonpoikaiskulttuuria. Museossa järjestetään vuosittain useita tapahtumia.

Rovaniemen taidemuseossa pääsee tutustumaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään kattavasti kuvataiteen erilaisia ilmenemismuotoja. Taidemuseo on Euroopan Unionin pohjoisin aluetaidemuseo. Museo on osa Kulttuuritalo Korundia, jossa toimii myös Lapin kamariorkesteri.

Lapin metsämuseo perehdyttää savotta- ja uittotöihin, tukkijätkien kämppäelämään sekä metsätöiden historiaan viimeisten sadan vuoden ajalta. Alueella on aitoja savottakämppiä, metsätyökaluja ja –koneita sekä uittokalustoa.

Tiedekeskus Pilke vie kiehtovalle seikkailulle ajankohtaisiin metsäaiheisiin. Näyttely on elämyksellinen ja interaktiivinen ja sopii kaikenikäisille.

Rovaniemen kirkon on suunnitellut arkkitehti Bertel Liljequist. Kirkko on oivallinen esimerkki sodan jälkeisestä jälleenrakennuksesta, sillä kirkko oli rakennettava uudelleen kaikkine oheisrakennuksineen.

Ranuan eläinpuisto on Suomen pohjoisin. Puistossa on noin 50 lajia ja 200 eläinyksilöä, joiden joukossa ovat muun muassa Suomen ainoat jääkarhut. Ranualla myös järjestetään vuosittain Hillamarkkinat.

Joulupukin pajakylässä voit tavata Joulupukin vuoden jokaisena päivänä ja samalla olet ylittänyt taianomaisen Napapiirin. Joulupukin Pajakylä sijaitsee noin 8 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Vierailun aikana on mahdollista lähettää postia Napapiirin erikoisleimalla varustettuna. Joulupukin pääpostin hyväntuuliset postitontut osaavat palvella seitsemällä kielellä. Konttorista voi myös tilata Joulupukilta kirjeen, jonka vastaanottaja saa juuri ennen joulua.

Rovaniemen elinkeinoelämä ja koulutus

Rovaniemen elinkeinoelämä painottuu matkailuun, luoviin aloihin, teollisuuteen, kauppaan ja palveluihin sekä julkisiin palveluihin. Alueen elinkeinojen kehittämisestä vastaavat osittain Rovaniemen kaupunki sekä Rovaniemen Kehitys Oy ja Rovaniemen Matkailu ja  Markkinointi Oy. Kaupunki myös toimii tiiviissä yhteistyössä Peräpohjolan Kehitys ry:n, Lapin alueviranomaisten sekä tutkimus- ja oppilaitosten kanssa. Koulutusta Rovaniemellä tarjoavat ammattiopisto, matkailuopisto, oppisopimuskeskus, urheiluopisto, yliopisto, ammattikorkeakoulu, musiikkiopisto, Rovaniemen kuvataidekoulu sekä kansalaisopisto.

Lisätietoja:
Rovaniemen kaupunki
Visit Rovaniemi