Kemi sijaitsee hyvin lähellä Torniota. Se perustettiin vuonna 1869 Venäjän keisarin, Aleksanteri II:n, käskystä, koska sen läheisyydessä on syvänmeren satama. Se sijaitsee Pohjanlahdella, Kemijoen suussa, ja on osa Lappia.

Kemillä on kunnia isännöidä maailman suurinta lumilinnaa, joka rakennetaan joka vuosi uudelleen eri tavalla suunniteltuna. Se valmistuu joulu-tammikuussa, ja alueella on upeasti valaistuja lumi- ja jääveistoksia, LumiRavintola sekä LumiHotelli. LumiLinnan avajaisia vietetään seuraavan kerran 21.1.2017.

Jäljennöstä Suomen kuninkaan kruunusta säilytetään kaupungin jalokivigalleriassa (alkuperäistä ei koskaan tehty Suomen kuninkaalle). Siellä on muun muassa myös kopiot Ison-Britannian kuningattaren Imperial State Crown -kruunusta, Venäjän tsaarin valtikasta, Tanskan valtakunnanomenasta ja Marie Antoinetten timanttikaulanauhasta. Galleria juhlii tänä vuonna 30-vuotissyntymäpäiväänsä. Se sijaitsee vanhassa, vuodelta 1912 peräisin olevassa tullirakennuksessa.

Kemin historiallisen museon kokoelmissa on n. 40 000 esinettä. Laajimpia kokonaisuuksia ovat muun muassa Suomen kähertäjä-, Kemin työläis- ja Suomen Värimuseon kokoelmat.

Muita museoita ovat Aineen Taidemuseo, Kemin taidemuseo, Tornionlaakson maakuntamuseo sekä Kemin sarjakuvakeskus

Kaupungin upeimpiin nähtävyyksiin kuuluu Jäänmurtaja Sampo, joka risteilee talvisin joulukuun lopusta huhtikuun puoleen väliin. Muuna aikana se on Ajoksen satamassa. Silloin ryhmillä on mahdollisuus tutustua laivaan tilaamalla kierros etukäteen. Kahvila on avoinna yleisölle, ja laivalle ei tarvita ennakkovarausta. Opastetuilla kierroksilla tutustutetaan muun muassa jäähän ja sen rakenteeseen sekä jäänmurtajien ja Sampon historiaan. Kesäisin tiedotetaan myös talven risteilyistä.

Lisätietoa: Jäänmurtaja Sampo

 

Perinnelaiwa Katariina sijaitsee Kemin sisäsatamassa, ja tarjolla on risteilyjä ja tilaisuuksia. Yleisöristeilyjä on muutaman kerran viikossa, mutta laivan voi myös varata yksityistilaisuuksiin. Muulloin alus toimii rannassa laivaravintolana.

Perämeren Jähti on 1800-luvun tyyliä jäljittelevä purjealus, jolla on tarjottavanaan yksilöllisiä purjehdus- ja ohjelmapaketteja ryhmille ja yrityksille kesäisin Perämeren saaristossa.

Lisätietoa: Perinnelaiwa Katariina ja Perämeren Jähti

Sisäsatamasta löytyy Joulupukin satamakonttori, joka on avoinna ympäri vuoden. Siellä tarjoillaan lounasta, erikoiskahvia ja herkkuja. Myymälästä saa matkamuistoja ja laadukkaita Joulupukki-tuotteita. Tonttujen Merimieskoulussa opetetaan tarpeellisia merimiestaitoja. Joulupukki on tavattavissa loppuviikosta, jolloin voi ottaa valokuvan hänen kanssaan, kertoa hänelle lahjatoiveensa ja lähettää kortin tuttavalle. Jos joulupukki ei ole tavattavissa, hänelle voi lähettää pullopostia. Vastaus on taattu.

Kulttuurielämyksiä tarjoaa vuonna 1947 perustettu Kemin kaupunginteatteri, jonka ohjelmistossa on syksyllä 2016 muun muassa Sofi Oksasen Puhdistus.

Lapponia Safaris järjestää monipuolisia luontoretkiä.

Kirkoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua ainakin Kemin kirkkoon, Ajoksen satamassa sijaitsevaan Merimieskirkkoon, jonka yhteydessä on myös kahvio ja matkamuistomyymälä sekä Ortodoksiseen kirkkoon.

Musiikkielämyksistä vastaavat Kemin kaupunginorkesteri, jonka toiminta alkoi vuonna 1920 Kemin soitannollisena seurana, sekä vuonna 1983 perustettu Meri-Lapin jousikvartetti. Kemistä on myös kotoisin power metal -yhtye Sonata Arctica.

Tunnettuja tapahtumia Kemissä ovat muun muassa kevät- ja syysmarkkinat, Easy Living in Kemi –festivaaliviikko heinäkuussa, Satama Open Air elokuussa, Venetsialaiset -festivaali elo-syyskuussa ja Taiteiden yö lokakuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Kemin talous keskittyy kahteen puumassa- ja paperitehtaaseen sekä Euroopan ainoaan kromikaivokseen, joka toimii Tornion ferrokromitehtaan hankkijana. Yrityksiä ja yrittäjiä tukevat Kemin elinkeinopalvelut sekä Kemin yrittäjät ry. Meri-Lapin kehittämiskeskus tukee ja edistää Kemin, Tornion ja Haaparannan seudun markkinointia ja edunvalvontaa, elinkeinojen kehittymistä, kansainvälistymistä sekä palvelutoimintaa. Koulutusta on tarjolla Länsi-Pohjan musiikkiopistossa.