Joensuu sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Saimaan Pyhäselän pohjoisrannalla Pielisjoen suulla. Venäjän keisari Nikolai I perusti kylän tilalle kaupungin vuonna 1848. Joensuu on Itä-Suomen toiseksi suurin kaupunki.

Joensuun kulttuuritarjonta on varsin monipuolista. Tunnettuihin tapahtumiin lukeutuvat Musiikkitalven konsertit, rockelokuvafestivaali Rokumentti, Yksin sateessa –tanssitapahtuma, Ilosaarirock, Joen yö –kulttuuritapahtuma ja Kirjallisuustapahtuma.

Tarjolla on päivittäin paikallisristeilyitä Joensuusta Pielisjoelle ja Pyhäselälle. Kaupungissa liikennöi myös katujuna maanantaista lauantaihin säävarauksella.

 Joensuussa on kaupunginorkesteri, kaupunginteatteri sekä nykyaikainen elokuvakeskus Tapio. Kaupunginteatteri sekä Teatteriravintola toimivat Eliel Saarisen suunnittelemassa kaupungintalossa. Joensuun kaupungin ylläpitämiin kulttuuripalveluihin kuuluvat myös Taidemuseo Onni, Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuun Bunkkerimuseo, Joensuun seutukirjasto sekä Joensuun grafiikan paja.

Trooppisessa perhospuutarhassa, Botaniassa, on kokoelma kasvihuoneita. Sinkkolan kotieläinpiha on oivallinen kohde etenkin lapsiperheille. Joensuun keskustassa toimii matkailuun, käsitöihin ja kulttuuriin keskittynyt Taitokortteli.

Pohjois-Karjala on Suomen ainoa alkuperältään ortodoksinen maakunta, ja siksi Joensuussa toimii Ortodoksinen Kulttuurikeskus. Muita kohteita ovat Taidekeskus Ahjo, Galleria Kohina ja Jokigalleria.

Joensuu on vilkas opiskelijakaupunki. Itä-Suomen yliopiston Joensuun yksikössä on 7 700 ja Karelia-ammattikorkeakoulussa 4000 opiskelijaa. Ammatillista koulutusta tarjoavat Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut sekä Pohjois-Karjalan aikuisopisto. Musiikillista koulutusta saa Joensuun konservatoriossa.

JOSEK Oy vastaa Joensuun seudun elinkeinoelämän kehittämisestä. Yhtiö palvelee kaikkia alueen yrityksiä, niin uusia kuin vanhojakin, ja tukee liiketoiminnan aloittamista sekä kehittämistä. Joensuun elinkeinoelämä on painottunut palveluihin. Alueen tieto- ja viestintätekniikan yritykset ovat keskittyneet Joensuun tiedepuistoon.

Alueen suurimpiin työnantajiin ovat perinteisesti kuuluneet muun muassa Joensuun kunta, Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Abloyn lukkotehdas ja Joensuun yliopisto. Euroopan metsäinstituutti, yliopisto ja monet muut laitokset sekä vientiyritykset kuten Abloy ja metsäkoneyritys John Deere Forestry Oy tekevät Joensuusta kansainvälisen.

Lisätietoja:

Joensuun kaupunki
Visit Karelian Joensuun matkailusivut