Lisätietoa:
Kittilä
Levi

Kittilä

Tunturi-Lapissa sijaitsevassa Kittilän kunnassa on 6500 asukasta. Siellä on Levin matkailu- ja tapahtumakeskus, Kittilän kultakaivos, lukuisia taiteilijakoteja sekä muita matkailu- ja kulttuurinähtävyyksiä. Kunnassa on myös kansainvälinen lentoasema, jonne on päivittäiset yhteydet Suomesta ja muualta Euroopasta.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Kittilän puukirkko on rakennettu vuosina 1829 – 1831. Sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Levillä sijaitseva matkailijoiden ja asukkaiden oma kirkko, Marian kappeli, on vihitty käyttöön vuonna 1998. Sinne mahtuu 170 henkeä, ja sen on suunnitellut Hannele Arantola.

Ruoppaköngäs on luonnonnähtävyys, joka muodostuu kalliomuodostelmasta, kalliokivestä ja joenkönkäästä. Paikka sijaitsee noin 22 kilometriä Sirkan kylästä Muonioon päin.

Taatsin Seita eli rotkomaisen Taatsijärven pohjoispuolisessa pahdassa sijaitseva Kalliopilari oli ennen vanhaan yksi Lapin merkittävimmistä uhri- ja palvontapaikoista.

Kolmikerroksisessa Galleria Raekalliossa on jatkuvasti esillä kymmenien maalausten viikoittain vaihtuva näyttely. Taiteilijan maalauksissa aiheina ovat ihmiset, porot ja luonnonilmiöt.

Galleria Sibakov-Mansikassa voi tutustua taiteilijan tavaramerkiksi tulleeseen Lappi-taiteeseen. Briitta Sibakov-Mansikka maalaa akvarelli-, akryyli- ja öljyväriteoksia, jotka esittävät tunturimaisemia, eläimiä, kasveja sekä nostalgialla sävytettyjä kulttuurimaisemia ja kuvakertomuksia.

Pakatista, noin 4 kilometriä Kittilän keskustasta, löytyy kotiseutumuseo. Museon kokoelmissa on lähinnä kittiläläistä 1900-luvun alkupuoliskon talonpoikaisesineistöä. Museoalueella on useita rakennuksia. Päärakennus on peräisin 1860-luvulta.

Merkittävän lappilaisen kuvataiteilijan, Reidar Särestöniemen (1925 – 1981), öljymaalauksia on esillä Särestöniemi-museossa. Museoalueella ovat Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat ateljee-, galleria- ja kahvilarakennukset. Olennainen osa museoaluetta on vanha Särestön tila yli 100-vuotiaine päärakennuksineen.

Taidemuseo Einari Junttila on yhden 1930-luvun lahjakkaimman suomalaisen taidemaalarin koti- ja taideympäristö. Se on perustettu 28.12.1991, jolloin hänen syntymästään oli kulunut 90 vuotta. Museon perusti taiteilijan tytär Terttu Junttila, joka myös omistaa museon.

Elokuvia esitetään Kino Ylärissä. Tunnettuja tapahtumia ovat Levin kevätsoitot huhtikuussa, Kittilän perinteiset kesämarkkinat sekä Veres-rock kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen ja Kittilän jouluyö joulukuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Kunta on yksi Kittilän suurimmista työnantajista. Sen palveluksessa on yli 400 työntekijää. Myös kultakaivos on merkittävässä asemassa. Yrittäjiä tukee Kideve Elinkeinopalvelut. Koulutusta on tarjolla Levi-Instituutissa.

Levi

Levin laskettelukeskus on yksi Suomen suurimmista. Siellä järjestetään vuosittain alppihiihdon maailmancupin osakilpailu.

Levi sijaitsee 68. leveyspiirillä, Suomen Lapin syrjäseuduilla, puhtaan luonnon ja erämaan keskellä. Keskus tarjoaa vierailijoille ensiluokkaista palvelua. Levillä ei tarvitse jonottaa. Se on myös ainutlaatuinen luonnonympäristö laskettelusta pitäville. Alueella on useita varustevuokraamoja ja ravintoloita. Ravintoloihin ei tarvitse tehdä varausta etukäteen. Taitojaan voi kohentaa hiihtokoulussa. Kannattaa kokeilla keskuksen lukuisia hiihtopolkuja, jotta kokemuksesta tulisi mahdollisimman antoisa. Murtomaahiihtäjät voivat kokeilla myös kevätpolkua, joka on vertaansa vailla.
Levin alue on 43,3 kilometriä pitkä, ja siellä on 43 vaikeustason mukaan eri värein koodattua rinnettä: sininen aloittelijoille, musta senioreille ja punainen edistyneille. Hissejä on 28. Kauden 2016 – 2017 uutuuksia ovat Sout Park, Alpine Training Park ja Vapaalaskualue. Kittilän keskustassa on yli 40 ravintolaa ja baaria, joissa tarjoillaan mahtavia napapiirin erikoisuuksia. Levillä on myös ensiluokkaista majoitusta muun muassa mökeissä, joita on saatavilla useissa eri varustetasoissa. Laskettelun lisäksi vierailijat voivat käydä Lapinkylän Porotilalla ja osallistua koiravaljakkoajeluun, lumiralliin, lumikenkäilyyn ja muihin arktisen alueen ulkoilmaharrastuksiin. Sisätiloissa on kylpylä, sauna, kasino ja muuta viihdettä.

Talvi täynnä riemua

Levin talven viikko-ohjelmassa on tarjolla monenlaista mielekästä tekemistä. Maanantaisin voi osallistua Revontuliretkelle, jossa tutustutaan Lainion lumikylään sekä porotilalle. Iglussa on näytös revontulista, ja ulkona voi ihastella lumikylää lumi- ja jääveistoksineen, ravintoloineen ja iglu-hotellihuoneineen. Tämän jälkeen moottorikelkkataksi kuljettaa vierailijat porotilalle. Lopuksi tuvassa voi nauttia lämmintä juomaa. Maanantaisin ja torstaisin järjestetään pimeän tultua Aurora Safari, jolla tutkitaan taivasta ja yritetään tietenkin nähdä revontulet. Winter Laser World tarjoaa jännittävää ulkoliikuntaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kävijät voivat leikkimielisesti jahdata toisiaan ulkolasermerkkainten kanssa lumitunnelien, vallien ja –bunkkereiden keskellä. Merkkaimet eivät vahingoita ketään. Tiistaisin voi osallistua omatoimiseen huskysafariin. Opas tutustuttaa koiravaljakkotilaan ja neuvoo, kuinka koiravaljakolla ajetaan. Tiistaisin on lisäksi tarjolla opastettu kierros kotieläinpihalla, jossa voi osallistua myös 200 metrin poroajeluun. Tämä eläinten ystävien toivepäivä pitää sisällään myös ratsastusretken suomenhevosilla Mäntymetsässä. Tiistai on täynnä kaikkea muutakin ohjelmaa: moottorikelkkasafari erämaakodalle, Revontulten yö Levin lumilinnassa Luvattumaassa, Yöelämysretki Levitunturille lumikengillä ja Iltasafari moottorikelkoilla. Tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin pääsee elämykselliselle retkelle Lapland Express Snowcat –lumikissan kyytiin. Keskiviikon ohjelmassa on Islanninhevosvaellus, Huskyretki metsäkodalle, Arktinen pilkkiretki Rautusjärvelle, Pilkkiretki Ounasjoelle moottorikelkoilla, Retki Napapiirille Joulupukkia tapaamaan, Poroajelu Kukkuran jutaus ja Revontuliretki Lumikylään. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin voi osallistua Huskypuiston rekiretkelle. Keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin on mahdollisuus ajaa mikroautoilla valaistulla jääradalla. Keskiviikkoisin ja lauantaisin järjestetään Revontulijahti, jolloin voi valokuvata revontulia. Torstaisin ohjelmassa on pororetki kodalle, Husky- & Hevostilavierailu, Nautiskelijan lumikenkäretki, moottorikelkkasafari porotilalle, Valokuvausretki ja Shamaanin kohtaaminen. Kodassa istuessa saattaa yllättäen kohdata Shamaanin, joka saapuu arvaamattomalla hetkellä metsän kätköistä. Vanhaa fraasia käyttäen voidaan todeta Eikä tässä vielä kaikki: Viikonloppu on ilman muuta täynnä ihastuttavia ohjelmia. Perjantaisin on muun muassa mahdollisuus kokea Kuutamo- ja revontuliretki Yöretki koiravaljakolla. Lauantaisin tutustutaan Lainion lumikylään. Sunnuntaisin tarjolla on Moottorikelkkasafari Levi Ice Galleryyn (lumilinnaan) sekä Revontulten Yö, jonka voi viettää lämpimässä ja kotoisassa mökissä.

Jouluiset tapahtumat

Joulu on Levillä vahvasti läsnä. Leviltä pääsee tapaamaan Joulupukkia monin eri tavoin. Etenkin joulukuussa mahdollisuuksia on useita. Piilopirtissä Joulupukin ja Joulumuorin juttusille pääsee torstaisin, ja pirtille tehdään erikseen myös moottorikelkkasafareita. Tiistaisin oivaa ukkia voi tervehtiä Joulupukin farmilla. Könkään kylässä, 8 kilometrin päässä Leviltä, sijaitsee Tonttulan elämyskylä. Erilaisia porotapahtumia on yllin kyllin. Näitä ovat muun muassa Poroloikka, Pororetki kodalle, Porotilavierailu, Porosafari järven jäällä, Poroajelu lumisessa metsässä ja Porolla pilkille, lumikenkäilemään ja lohikeitolle. Myös huskysafareita on tarjolla runsaasti.