Tampere rakennettiin Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n  aikana vuonna 1779. Kaupungista tuli Suomen teollistunein kaupunki 1800-luvulla. Nyt se on moderni ja monipuolinen palvelukaupunki.

Festivaalit

Tampereella järjestetään kesäisin lukuisia tapahtumia. Vuonna 2016 järjestettiin underground-musiikin Freedom Festival. Tammerfest on heinäkuussa järjestettävä Suomen suurin kaupunkifestivaali. Merkittäviä tapahtumia ovat myös Fest Afrika, Tampereen flamencoviikko ja Työväen Musiikkitapahtuma. Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan huomattavimmista teatterifestivaaleista. Blockfest on Pohjoismaiden suurin hiphop-tapahtuma.

Särkänniemi

Tampereen kuuluisin nähtävyys on ehdottomasti Särkänniemen huvipuisto, jonka verrattomiin kohteisiin kuuluvat mm. Angry Birds Land, Koiramäen kaupunki, näköalatorni Näsinneula, Pelitori, Planetaario ja Akvaario.

Museot ja kulttuuri

Sara Hildénin taidemuseossa on esillä Sara Hildénin säätiön taidekokoelma. Muita museoita ovat muun muassa Tampereen taidemuseo, Mäntän Serlarchius-museot, Taidekeskus Purnu Orivedellä, Emil Aaltosen museo Pyynikinlinnassa, Taidekeskus Mältinranta ja Lauri Viidan synnyinkoti ja museo Pispalassa.

Finlaysonin entisessä tehdashallissa sijaitsevassa Lastenkulttuurikeskus Rullassa lapset voivat taiteilla, esitellä töitään ja ottaa osaa monenlaisiin kutkuttaviin tapahtumiin ja työpajoihin.

Tampere-talo on kulttuurikeskus, jossa järjestetään lukuisia erilaisia tilaisuuksia, muun muassa konsertteja ja kansainvälisiä tapahtumia. Monipuoliseen ohjelmistoon voi tutustua Tampere-talon tapahtumakalenterista.

Musiikkielämyksiä tarjoilee 97-jäseninen Tampere Filharmonia, joka osallistuu vuosittain Tampere Oopperan tuotantoihin sekä Tampere-talon baletteihin.

Tampereella toimii useita teattereita. Näitä ovat muun muassa  Ahaa Teatteri, Circus Ruska, Legioonateatteri ry, Mobita Dansco, Musiikkiteatteri Palatsi, Puuvillatehtaan teatteri, Pyynikin Kesäteatteri, Sorin sirkus, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Ooppera, Tampereen Teatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri. Näiden lisäksi kaupungissa on useita harrastajateattereita.

Elinkeinotoiminta ja koulutus

Tampereen seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy edistää seudun tunnettuutta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Yritysten päättäjille ja investoijille on perustettu Invest Tampere.

Tampereen seutu kuuluu Suomen nopeimmin kasvaviin kaupunkialueisiin. Tutkimuksella ja tuotekehityksellä on suuri painoarvo. Tampereella on paljon ICT-alan osaajia. Alueella on pitkään jatkunut yliopistojen ja kansainvälisten yritysten välinen yhteistyö. Tampereella toimii myös useita mobiiliverkko- ja peliyrityksiä. Yksi Suomen johtavista innovaatiokeskuksista, Uusi Tehdas, toimii Tampereella. Innovaatiokeskuksessa toimii myös kansainvälinen organisaatio Demola, joka pyrkii helpottamaan korkeakouluopiskelijoiden ja yritysten välisiä innovatiivisia yhteisprojekteja.

Tampereen koulutusmahdollisuudet ovat erinomaiset. Kaupungissa toimii yliopisto, ammattiopisto Tredu, poliisiammattikorkeakoulu, ammattikorkeakoulu, teknillinen yliopisto ja kesäyliopisto.

Teollisuus ja kauppa toimivat vahvasti

Tampereen ensimmäinen teollisuuslaitos, kruununpolttimo, perustettiin jo ennen kaupungin syntyä. Vuonna 1820 skotlantilainen insinööri James Finlayson perusti Tampereelle tehtaan, joka  ryhtyi tuottamaan puuvillalankaa. Finlayson oli Pohjoismaiden suurin teollisuuslaitos alallaan. Nykyisin tehtaan paikalla sijaitsee Finlaysonin tehtaanmyymälä.

Muuta teollisuutta saatiin Tampereelle 1840-luvulla, jolloin rakennettiin rautamasuuni.  Siitä tuli myöhemmin Tampereen puuvillatehdas- ja konepajaosakeyhtiö Tampella.

Tampereen seudun tehtaanmyymälät

Tampereen seudulla on valmistettu kuuluisia Nokian saappaita jo vuodesta 1898 lähtien. Nokian Jalkineiden valmistamia tuotteita voi ostaa Nokian Tehdastuotteesta. Reinokauppa myy Reino– ja Aino-tohveleita. Tampereen vanhin paahtimo, Mokkamestarit, myy satoja kahvi- ja teelaatuja sekä keittiövälineitä. Dammenbergin suklaatehtaan myymälän valikoimissa Lempäälässä on myynnissä yli 800 suklaatuotetta.

Tampereen design-kortteli

Tampere tunnetaan myös design-kaupunkina. Kotimaiseen muotoiluun pääsee tutustumaan Tampereen design-korttelissa, jossa on lukuisia myymälöitä: Super Mukava, Verkaranta, Kenkäpaja Pihka, DomDom ja Seele. Muita kaupungin merkittäviä kauppoja ovat muun muassa Souvenir Shop Qiit, Tallipiha, Taito Shop ja Finaali.  

Ideapark

Pohjoismaiden suurimmassa liikekaupungissa, Ideaparkissa Lempäälässä, on 200 liikettä. Aikuisten tehdessä ostoksia lapset voivat huvitella sisähuvipuisto Funparkissa ja Kulttuurikeskus Piipoossa.

Lisätietoja:

Tampereen kaupunki
Visit Tampere