Turku (ruots. Åbo) on Suomen kaupunki ja Varsinais-Suomen maakunnan keskus, joka sijaitsee Aurajoen suulla Saaristomeren rannikolla. Turku on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kunta, kolmanneksi suurin kaupunkialue ja Pohjoismaiden kahdeksanneksi suurin taajama. Kaupunki on virallisesti kaksikielinen, ja vuonna 2013 sen asukkaista puhui äidinkielenään ruotsia 5,4 % eli 9 783 henkeä.

Turku on tunnettu etenkin kulttuurikaupunkina. Pitkän historiansa vuoksi se on ollut näyttämönä useissa historiallisissa tapahtumissa. Se on vaikuttanut laajalti koko Suomen historiaan. Historiansa sekä poliittisen ja maantieteellisen asemansa vuoksi Turulla on ollut merkittävä vaikutus lähes kaikilla kulttuurin saroilla. Vuonna 2011 Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdessä Viron pääkaupungin Tallinnan kanssa.

Turkua pidetään usein Suomen porttina länteen. Kaupunki on merkittävä kaupallinen satamakaupunki, ja Turun satamasta on tiheä matkustajalauttaliikenne Maarianhaminaan sekä Tukholmaan. Lisäksi Turun lentoasema on Suomen neljänneksi vilkkain ja rahtimääriltään toiseksi suurin lentoasema.

Arkkitehtuuri

Turun kaupunkimaiseman vanhimmat rakennukset ovat keskiaikaiset Turun tuomiokirkko ja Turun linna. Turun kaupungin vanhin asemakartta on 1600-luvun alkupuolelta. Kaupungin alueella on myös alkuperäisiä Turun palosta selvinneitä rakennuksia, joista tunnetuin kokonaisuus lienee Turun Luostarinmäen käsityöläismuseon puutaloalue.

Arkkitehti Carl Ludvig Engel on asemakaavan lisäksi suunnitellut kaupunkiin myös tunnettuja yksittäisiä rakennuksia, kuten Vartiovuoren tähtitornin sekä Ortodoksisen kirkon. Palon jälkeen uudelleen rakennettu Tuomiokirkkopuiston ja Vanhan Suurtorin ympäristö on laajin uusklassisen arkkitehtuurin kokonaisuus kaupungin alueella. Siihen kuuluvat esimerkiksi Brinkkala, vanha raatihuone, Hjeltintalo sekä Juseliuksen talo. Uusklassismia kaupungissa edustaa myös Suomen vanhin teatteri, kauppatorin laidalla sijaitseva Åbo Svenska Teater.

Suomen itsenäistymisen jälkeen Turun arkkitehtuurin merkittävimpiin kehittäjiin kuuluivat etenkin Alvar Aalto sekä Erik Bryggman. Heidän suunnittelemiensa töiden ansiosta Turku oli aikoinaan merkittävä funktionalistisen arkkitehtuurin keskus.

Puistot

Turku tunnetaan lehtevien puistojen kaupunkina ja puistokulttuurin edelläkävijänä. Turun dominikaaniluostarilla oli alueellaan todennäköisesti Suomen varhaisin puutarha ja Turun linnassa viljeltiin Suomen ensimmäiset puutarhakasvit. Turun vanhimpina julkisina puistoina voidaan pitää Ruissaloa sekä Kupittaanpuistoa, joita on käytetty virkistykseen jo 1600-luvulta lähtien. Keskeinen tekijä Turun varhaisen puistokulttuurin syntymiselle oli Turun Akatemialla sekä sen professoreilla, jotka toivat matkoiltaan kaupunkiin uusia lajikkeita ja tyylisuuntia.

Turkulaisuus

Leikkimielisen turkulaisen sanonnan mukaan turkulaiseksi ei voi tulla, vaan ainoastaan syntyä – ja turkulaiseksi voi syntyä ainoastaan Heidekenin synnytyssairaalassa, joka kylläkin lakkautettiin vuonna 1996. Turulla on ollut varsin kansainvälinen ja monikulttuurinen väestöpohja kautta historiansa. Kaupungin asukkaista 41,3 % oli syntyperäisiä turkulaisia vuonna 2007. Kaupungin asukkaista yli 6 % puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia, ja eri kansallisuuksia on yli sata.

Ruokakulttuuri

Turku ja Varsinais-Suomi on suomalaisen keittiön läntistä ydinaluetta, joka on saanut vaikutteita erityisesti Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Turun alueen pitkä historia ja erityisesti maanviljelyn ja kalastuksen perinteet, ovat vaikuttaneet paikalliseen ruokakulttuuriin.

Nähtävyydet

Suurin osa Turun tärkeimmistä ja suosituimmista nähtävyyksistä sijaitsee Turun keskustan alueella, mutta myös kaupungin ulkopuolella on merkittäviä nähtävyyksiä. Tunnetuimpia Turun nähtävyyksistä ovat keskiaikaiset Turun linna ja Turun tuomiokirkko, vuoden 1827 Turun palosta säilynyt Luostarinmäen käsityöläismuseo sekä keskiaikaa ja nykytaidetta esittelevä museo Aboa Vetus & Ars Nova. Koska suurin osa Turun nähtävyyksistä on pienellä alueella, monet niistä ehtii nähdä yhden päivän aikana kävellen tai pyöräillen.

Tapahtumat

Turussa järjestetään monipuolisesti tapahtumia ympäri vuoden. Joka neljäs vuosi Turun Soitannollinen Seura järjestää helmikuussa valtakunnallisen Turun sellokilpailun, joka on lajissaan Suomen ainoa. Alkuvuodesta maaliskuussa järjestetään vuosittain myös Turku Jazz tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1969 eri tapahtumapaikoissa ympäri kaupunkia. Kevään perinteisiin kuuluu myös Turun kalamarkkinayhdistyksen järjestämät Saaristolaismarkkinat. Tapahtuma kerää huhtikuussa Aurajokirantaan kalastajia ja käsityöläisiä erityisesti Turun saaristosta. Turun messu- ja kongressikeskuksessa järjestetään keväällä useita messuja, muun muassa Turun taide- ja antiikkimessut sekä Turun ruokamessut, joka on suosituimpia messukeskuksen vuosittaisista tapahtumista. Urheilun osalta perinteinen kevään tapahtuma on huhtikuussa järjestettävät Turun Sanomien kortteliajot -pyöräkilpailu, jotka Turun Urheiluliitto on vuodesta 1957 asti järjestänyt. Uudempia kevään tapahtumia ovat muun muassa Suomalaisen elokuvan festivaalit sekä toukokuussa järjestettävät Turku Biennaali -nykytaiteen näyttely ja muotoiluun keskittyvä Turku Design Festival. Heinäkuussa järjestetään vuosittain erittäin suositut keskiaikamarkkinat Vanhalla suurtorilla. Ruisrock ja Down By The Laituri -festivaalit keräävät satojatuhansia kävijöitä Ruissaloon ja Paavo Nurmen puiston yläkentälle heinäkuussa.

Tall Ships Race 2017 kokoaa suuret purjelaivat Turkuun 20. – 23.7.2017.

Turun kauppahalli

Ydinkeskustassa sijaitseva Turun kauppahalli on Suomen toiseksi vanhin, joka on avattu vuonna 1896. Professori Gustaf Nyströmin suunnittelemassa rakennuksessa toimii sekä uudenaikaisia että vanhoja ja perinteikkäitä yrityksiä. Rakennus on myös kulttuurihistoriallisesti varsin arvokas kohde.

Aboa Vetus & Ars Nova

Ainutlaatuinen museo Aboa Vetus & Ars Nova tarjoilee samoissa tiloissa historiaa, arkeologiaa ja nykytaidetta Turun keskustassa. Siellä voi tutustua keskiaikaisiin raunioihin ja runsaaseen esineistöön.  Parittomina vuosina järjestetään nykytaiteen tapahtuma Turku Biennaali.

Biologinen museo

Urheilupuiston lähistöllä sijaitsevassa Biologisessa museossa esitellään suomalaista eläimistöä ja kasvistoa koko maan kattavasti. Kohde soveltuu erinomaisesti etenkin lapsiperheille.

Forum Marinum

Turun linnan lähellä sijaitsevassa Forum Marinumissa, merenkulun valtakunnallisessa erikoismuseossa, joka on myös Suomen laivastomuseo, on esillä kiehtova venekokoelma ja huomattava museoaluslaivasto. Museoaluksista tunnetuin on ilman muuta purjelaiva Suomen Joutsen. Laivakoira Axel johdattaa lapset jännittävään seikkailuun.

Flowpark

Lähellä kauppakeskus Skanssia sijaitsevassa ekologisessa seikkailupuistossa Flowparkissa, on mahdollisuus kiipeillä puihin rakennetuilla seikkailuradoilla. Ne ovat korkealla maanpinnan yläpuolella, ja radoilla liikutaan valjaissa. Alle 7-vuotiaille lapsille on tarjolla 3 Skidi-rataa lähellä maanpintaa.

Jukupark

Jukupark on Turun Impivaarassa sijaitseva valtava vesipuisto, jossa tekemistä riittää. Puistossa on muun muassa vauhdikkaita vesiliukumäkiä, joissa voi laskea vaikkapa renkailla tai vauhtimatolla. Myös perinteisiä liukumäkiä on tarjolla. Alueelta löytyy myös jättivesipalloja, miniveneitä, pomppulinnoja, lämmitetyt suuret toiminta-altaat sekä miellyttävät terassein varustetut auringonottoalueet.

Aurajokiranta

Erinomainen tapa tutustua Turkuun on lähteä kävelylle Aurajokirantaan. Joen itärannalla sijaitsevat muun muassa tuomiokirkko, yliopisto ja vanha suurtori. Ravintoloina toimiviin jokilaivoihin kannattaa myös tutustua.

Turun tuomiokirkko

Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon pääkirkko, josta tuli tuomiokirkko jo vuonna 1300. 1400- ja 1500-luvuilla se sai nykymuotonsa, mutta sitä jouduttiin vielä kunnostamaan Turun palon jälkeen vuonna 1827.

Turun linna

Turun linnan historia alkaa 1280-luvulta. Silloin paikalle rakennettiin leirikastelli. Linnan uljainta aikaa oli 1500-luku, jolloin hallitsijoina olivat ns. Vaasa-kuninkaat, joista osa joutui olemaan linnassa myös vankeina. Linna koostuu kahdesta osasta: päälinnasta ja sitä ympäröivästä esilinnasta. Kaariholvin läpi tullaan sisäpihalle, jonka päädystä noustaan kiviportaita ylös päälinnaan.

Wäinö Aaltosen museo

Wäinö Aaltosen museo on keskittynyt nykytaiteeseen. Huomattavan osan näytillä olevista töistä muodostaa Turun kaupungin taidekokoelma, jossa on runsaasti Wäinö Aaltosen teoksia. Vaihtuvat näyttelyt esittelevät sekä kansainvälistä että kotimaista nykytaidetta.

Luostarinmäen käsityöläismuseo

Vartiovuoren lähistöllä sijaitseva ulkoilmamuseo, Luostarinmäen käsityöläismuseo, on kaupungin ainoa yhtenäinen puutaloalue. Sijaintinsa vuoksi se selvisi Turun palosta vuonna 1827. Museossa on kahdeksantoista 1700- ja 1800-luvuilla rakennettua, alkuperäisillä paikoillaan sijaitsevaa puutalokorttelia. Talot on sisustettu esiteollisen ajan kaupunkikäsityöläisten verstaiksi ja kodeiksi. Kesäisin verstaissa työskentelee käsityöläisiä. Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat pukeutuneet ajalle tyypillisiin historiallisiin asuihin.

Turku Science Park

Turku Science Park on merkittävä tutkimuslaitosten ja liike-elämän keskittymä, joka palvelee kaikkia Turun seudun yrityksiä ja yrittäjiksi aikovia 11 kunnan (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku) alueella. Science Parkin alueella toimii muun muassa kaksi tiedekorkeakoulua (Turun yliopisto ja Åbo Akademi), kolme ammattikorkeakoulua, Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks sekä yli 300 muuta yritystä ja yhteisöä.

Turun seudun kehittämiskeskuksen kaikki toiminnot ja henkilöstö ovat olleet 1.7.2016 alkaen osa Turku Science Park Oy:tä. Yhtiö on toiminut yli neljännesvuosisadan ajan ja sen painopisteenä on ollut innovatiivisen ja tutkimuslähtöisen yritystoiminnan kiihdyttäminen yhdistämällä korkeakoulut, yritykset ja julkinen sektori. Kehittämiskeskus on pyrkinyt edistämään yrittäjyyttä ja yritystoimintaa ja toteuttamaan seudun 11 kunnan elinkeinopoliittista yhteistyötä.

Liike-elämän keskittymän kehittyessä ja kasvaessa Science Parkin alueelle innovatiivisuus, digitalisaatio ja teknologioiden kehitys ovat olleet avainasemassa, ja toimialojen ja toimijoiden väliset rajat ovat alkaneet poistua. Uudessa yhtiössä toimivat Turussa jo ennestään tunnetut palvelut, kuten Turun seudun yrityspalvelupiste Potkuri, startup-yhteisö SparkUp, life science -alaa palveleva BioTurku, Turku Future Technologies ja Länsi-Suomen elokuvakomissio. Organisaatiouudistusten tavoitteena on luoda yrittäjille selkeä ja helppokäyttöinen palvelukokonaisuus, jolla Turun seudun kasvuedellytyksiä voidaan vahvistaa ja kaikkia osakaskuntia palvella.

Lisätietoja:

Turun kaupunki
Visit Turku