Parainen on kunta Saaristomerellä. Suuri kalkkilouhos on Paraisten teollisuuden perusta, sillä kunnassa on paljon maaseutualueita. Keskustaa lukuun ottamatta kunta koostuu maaseudusta.
Parainen sijaitsee Turunmaalla Lounais-Suomessa. Siitä tuli osa Länsi-Turunmaata 1. tammikuuta 2009, kun Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskärin ja Iniön kunnat yhdistettiin. Vuonna 2011 nimi Parainen otettiin uudelleen käyttöön.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Tieteen, taiteen ja kulttuurin keskus Saaristokeskus Korpoström käsittelee ihmisen suhdetta saariston luontoon historian, nykyajan ja tulevaisuuden kautta. Saaristokeskuksessa on vierasvenesatama sekä korkeatasoiset, myös yksityiskäyttöön soveltuvat seminaari- ja kokoustilat luonnonkauniissa ympäristössä Saaristomeren kansallispuiston maisemissa. Keskuksessa toimii Åbo Akademin Ympäristö- ja meribiologian yksikkö.

Utön majakka oli Suomen ensimmäinen valomajakka, joka valmistui vuonna 1753. Alkuperäinen pyöreä majakkatorni räjäytettiin Suomen sodan aikana 1808 – 1809, ja nykyinen majakka on peräisin vuodelta 1814. Valolaitetta ja lyhtyosaa on uudistettu useaan otteeseen, ja nykyinen linssi on vuodelta 1906. Majakan kolmannessa kerroksessa on kirkko. Majakka sähköistettiin vuonna 1935, jolloin siitä tuli radiomajakka.

Nauvon Pärnäisistä löytyy koskettava Estonian muistomerkki, jonka ovat suunnitelleet Kirsti Uuttu, Rauni Elfving-Ugur ja Sikke Kivirinta. Tuhoisan onnettomuuden uhrit kuljetettiin eteenpäin Pärnäisten kautta. Nykyisin paikalla on suuri kivi, johon on kiinnitetty vanha aito venehaka.

Paraisissa on useita mielenkiintoisia museoita. Kivenheiton päässä keskustan kävelykadusta löytyy kotiseutumuseo kymmenine vanhoine rakennuksineen. Nordkalkin kalkkilouhoksen reunalla sijaitsee teollisuusmuseo, jonka kokoelmat kertovat lähinnä Paraisten Kalkkivuoren osakeyhtiön paikallisesta toiminnasta. Alueella on myös geologinen näyttely 2000 miljoonaa vuotta. Skyttälän museosta noin 6 km keskustan ulkopuolelta löytyy 1700 – 1800 –lukujen vaihteesta peräisin oleva päärakennus, vanha syytinkitupa, vilja-aitta 1700-luvulta sekä alkuperäisessä kunnossa oleva riihi kuivaustankoineen ja uunineen. Muita kohteita ovat Ella Janssonin talo, VPK:n varasto ja Björkfeltin pikkutupa vanhan Malmin kaupunginosassa.

Fagerlundin traktorimuseossa Nauvossa voi tutustua 40 vanhaan kunnostettuun traktoriin, joista vanhin on vuodelta 1938. Lisäksi museossa on maatalouskoneita ja vanhoja esineitä. Nauvosta löytyy myös mielenkiintoinen nukkemuseo.