Kulttuuri

Kulttuurinnälkäiset voivat Lappeenrannassa tutustua muun muassa Etelä-Karjalan museoon, Lappeenrannan taidemuseoon, Wolkoffin talomuseoon ja Ratsuväkimuseoon. Näistä muut, paitsi Wolkoffin talomuseo sijaitsevat Lappeenrannan linnoituksen vanhoissa kasarmi- ja varastorakennuksissa.

Kaupunki on myös EU:n ja Venäjän kohtauspaikka sekä alueen matkailun keskuspaikka. Lappeenrannassa käy toiseksi eniten turisteja Suomessa.

Kaupungissa on kolme teatteria. Lappeenrannan kaupunginteatteri on ammattiteatteri. Linnoituksessa toimii Lappeenrannan kesäteatteri. Lappeenrannan ylioppilasteatteri Actl toimii  opiskelijoiden parissa.

Kaupungissa toimii Lappeenrannan kaupunginorkesteri. Lappeenrannan valtakunnalliset yksinlaulukilpailut on tärkeä musiikkitapahtuma, jonka kautta pinnalle ovat ponnahtaneet mm. Jorma Hynninen, Karita Mattila, Soile Isokoski, Kirsi Tiihonen, Camilla Nylund, Johanna Rusanen, Petteri Salomaa ja Jaakko Kortekangas. Lappeenranta Big Band on ammattilaisotteella toimiva 19-jäseninen orkesteri. Raskaan rockin  yhtyeinä tunnetaan  Kotiteollisuus ja Mokoma, ja kaupungista ovat kotoisin myös black metal -yhtyeet Satanic Warmaster ja Horna.

Upeita nähtävyyksiä  tarjoaa Lappeenrannan raatihuone, joka on Suomen vanhin puinen raatihuone. Lappeenrannan linnoituksella on pitkä historia. Se on Lappeenrannan kaupunginosa, jonka vanhimmat rakennukset, muun muassa ortodoksinen kirkko ja komendantin talo, ovat peräisin 1770-luvulta. Ortodoksinen kirkko on Suomen vanhin. Linnoituksessa toimii pieniä käsityöläisten puoteja, ja alueella järjestetään vuosittain useita tapahtumia.

Saimaan kanava on Suomen kanavista merkittävin, ja se yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Saimaan kanavalta järjestetään useita risteilyjä muun muassa Viipuriin ja Pietariin. Suosittu nähtävyys Lappeenrannassa on Hiekkalinna, joka veistetään kesäisin ja jossa järjestetään teematapahtumia, mm. keskiaikaiset turnajaiset.

Golfista kiinnostuneet voivat harrastaa lajia Lappeenrannan seudulla Etelä-Saimaa Golfin, Holiday Club Saimaa Golfin ja Imatra Golfin kentillä. Lappeenrannassa on myös useita mini- ja frisbeegolfkenttiä.

Lappeenrannan kauppatori on avoinna kaikkina vuodenaikoina. Lappeenrannan kauppahallissa palvelevat lukuisat yritykset.

Merkittäviä tapahtumia ovat muun muassa Kalevalan päivän juhla helmikuussa, pyöräilytapahtuma Willimiesajot heinäkuussa, Lappeenrannan linnoituksen Vanhankaupungin päivät elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, Balettigaala elokuun lopussa, Ja kitara soi! –festivaali marraskuussa sekä Joulukatu joulukuussa.

Lappeenranta tunnetaan kansainvälisenä suomalaisena yliopistokaupunkina. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskelee  noin 13 000 opiskelijaa 68 maasta. Kehitysyhtiö Wirma Lappeenranta Oy  tukee  alueen yrittäjiä monipuolisesti.

Lisätietoja
Lappeenrannan kaupunki
Visit Lappeenranta
Go Saimaa