Kaupunki on tunnettu muun muassa satamasta, teollisuudesta, kauniista, palkituista puistoista ja Meripäivistä. Lisäksi Kotka on monipuolinen koulu- ja kulttuurikaupunki.

Kunta on virallisesti vain suomenkielinen. Kuitenkin historiassa ruotsi oli kaupungin ainoa virallinen kieli vuoteen 1902 asti. Vuodesta 1902 vuoteen 1906 kaupunki oli virallisesti kaksikielinen. Kotkassa myös oli ruotsinkielinen vähemmistö, jonka määräksi arvioitiin 1890-luvulla 16 % kaupungin väestöstä. Ruotsinkielisten lukumäärä on selvästi vähentynyt, ja nykyisin n. 1 % kaupungin väestöstä puhuu äidinkielenään ruotsia. Kotkassa on yksi ruotsinkielinen koulu, Kotka Svenska Samskola, joka on perustettu vuonna 1885.

Kotka on elinvoimainen ja turvallinen kaupunki, jossa on monipuolisia kauppakeskuksia, vilkas kulttuurielämä, runsaasti harrastusmahdollisuuksia, viehättävä itäisen Suomenlahden saaristo Kymijokea unohtamatta.

Kaupungin upeisiin nähtävyyksiin lukeutuu ehdottomasti Merikeskus Vellamo, jonka tiloissa toimii Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo sekä Tietokeskus Vellamo. Keskuksessa on tarjolla sekä pysyviä että runsaita vaihtuvia näyttelyitä. Näkemisen arvoisia ovat myös kotimaisten kalojen akvaario Maretarium,  Sapokan vesipuisto ja Katariinan Meripuisto.

Kotkan toinen kaupunkikeskusta on Karhula, jossa on eloisa tori ja pieniä erikoisliikkeitä. Alueella sijaitseva Jokipuisto on erittäin arvostettu teemapuisto, joita Kotkasta löytyy useampiakin.

Kotkan meripäivät on Suomen monipuolisin merellinen kaupunkifestivaali. Tapahtuma kestää neljä päivää, joiden aikana kävijöitä on yleensä keskimäärin 200 000. Perinne juontaa juurensa vuodesta 1962. Meripäivien ohjelmisto on kansainvälistä ja koko perheelle suunnattua ja levittäytyy ympäri kaupunkia. Vuoden 2016 festivaali on järjestyksessään viideskymmenes.

Suurten purjelaivojen kilpailu The Tall Ships Races järjestetään Kotkassa kesällä 2017 kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ruotsin Halmstadtista alkava kilpailu saapuu Kotkan kantasatamaan 13.7.2017. Laivojen matka jatkuu 16.7. Turkuun ja sieltä Liettuan Klaipedan kautta Puolan Szczeciniin, jonne kisa päättyy 5.8. Kyseessä on ensisijaisesti nuorisotapahtuma, johon saapuu 100 erikokoista purjealusta eri puolilta maailmaa.

Elämysurheilukeskus Sirius on loistava vierailupaikka, jos perheessä on yli 5-vuotiaita lapsia. Tuulitunnelissa järjestetään lentoja lapsille ja aikuisille. Kesällä 2014 keskuksessa avattiin köysipuisto, jossa on kolme kiipeilyrataa. Sirius Sport Resort sijaitsee Pyhtäällä Helsinki-Kotka -moottoritien varrella, ja sinne pääsee autolla Kotkan keskustasta 15 – 20 minuutissa.

Kotkassa on loistavat mahdollisuudet uintiin. Uimala Katariinassa on valtava hyppytelineillä varustettu uima-allas, kuntoutusallas ja lämmin allas  pikkulapsille. Kesäisin alueella toimii maauimala.

Kaupungin yleiset uimarannat ovat auki kesäisin. Näitä ovat Mansikkalahden uimaranta Katariinan Meripuistossa, Äijänniemen uimaranta Suulisniemen kaupunginosassa, Santalahti Mussalon saarella sekä Tampsan monttu -järvi Hovilan kaupunginosassa.

Kotkan seudun yrittäjiä tukevat monipuolisesti Kotkan-Haminan kehittämisyhtiö Cursor Oy, Kotkan Yrittäjät ry ja Kymenlaakson kauppakamari. Koulutusta on tarjolla Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa, Kotkan opistossa ja Luontokoulu Hailissa.

Lisätietoja:

Kotkan kaupunki
Kaakko135° -matkailusivut